I höstas när fullmäktige beslutade om Vinterfestivalen fanns all fakta på bordet för att Vinterfestivalen med stor sannolikhet inte skulle kunna genomföras. Vi röstade för att detta var en dålig ide eftersom pandemin var på väg tillbaka och det talades om den andra eller tredje vågen. Då tyckte dom flesta partierna i fullmäktige att det var finemang att arrangera festival, S, SD, V, MP yrkade bifall, ja tom. moderaterna (men med 900tkr i bidrag istället för 1700tkr). Det är sådant här jag förundras över i politiken, hur man inte kan se saker och ting. En del argumenterade mot oss som att vi vill ingenting, och utan festivalen blir det tråkigt. Luleborna måste få en festival var det andra som sa osv. Argumenten mot oss var faktiskt rätt absurda, mitt i en pandemi ska det tydligen festas?!

Liberalerna tycker också det är kul om vi kan samlas kring arrangemang, vi behöver kulturella arrangemang i hela vår kommun. Dock förstår vilken medborgare som helst att under pandemin är det inte läge att lägga pengar på festivaler. Speciellt sådana som inte blir av!

Ja nu står vi med notan, vi varnade för att detta kommer kosta pengar i onödan då vi redan visste att det med 95% sannolikhet inte blir en festival, oavsett vad kommunen tycker. Tjänstepersoner har jobbat med frågan i flera månader i onödan. Istället hade vi kunnat lägga tiden på den verksamhet som hade gått att göra, t.ex. mer kultur i skolan där vi hade kunnat samla kulturutövare med skolan. 

Nu ska vi däremot blicka framåt och hålla tummarna för att vi kan göra något under 2021, kommunen fyller 400 år 2021 men pandemin är inte över, det vore oansvarigt att inte vara försiktig i detta läget. Vaccinationerna kan dra ut på tiden och så mycket är fortfarande osäkert. Även för detta lär jag väl få kritik, för att vara försiktig, men då får det vara så, vi vi måste ta det säkra före det osäkra! 

Nåväl, jag får väl avsluta detta inlägg med att säga så här, vad var det vi sa?!