I fredagens Kuriren (2019-09-12) kunde vi läsa om professor Johan Stage som förklarade att Luleås studenter väljer att flytta från Luleå efter sina studier. Han har fullständigt rätt i sin analys, studenterna väljer bort Luleå och Norrbotten och väljer att flytta till andra städer och län istället. Den stora frågan är varför då? Jag skulle säga att ett skäl är att Luleå kommun har struntat i Porsön. Det är bra att man nu börjar rusta upp Porsön så det får ett ansikte värdigt en universitetstad men det är kanske 20 år försent.

Innan jag blev politiskt aktivt så studerade jag på LTU, detta var under 2000-talet och som student märkte man aldrig av Luleå som kommun. Kommunen var inte närvarande och vi hade många samtal mellan oss studenter där vi alltid kom till slutsatsen att Luleå struntade i oss. Det var känslan och är fortfarande känslan som många lämnar Luleå med än idag och en viktig orsak till varför man inte vill stanna kvar. Så oavsett vad man gjort så har det inte varit tillräckligt, det som vi skämtsamt sa och som jag tror fortfarande sägs är att “kommunen bjuder oss på en tacomiddag och ett 6 månaders busskort när vi flyttar hit, men sedan glöms vi bort under tiden vi är här”.

Jag skrev en motion till Luleå kommunfullmäktige under 2016 om att på riktigt införa studentmedarbetarmodellen (en framgångsrik metod för att få studenter att vilja pröva kommunen som arbetsgivare) som ett av alla verktyg man kan jobba med för att behålla studenter. Den fick då avslag, snabbt dammade man av något gammalt avtal och påpekade att Luleå minsann jobbar med det också. När motionen togs upp hade man från kommunens sida anställt enbart åtta studenter. Metoden var fri att välja från alla förvaltningar, men intresset var svagt från förvaltningarna att jobba med.
Luleå kommun och Luleå kommunföretag kan göra så mycket mer i rollen som potentiell arbetsgivare till denna guldgruva av kunskap som studenterna besitter men som nu varje år flyttar ifrån oss.

Liberalerna är långt ifrån nöjda över hur Socialdemokraterna skött denna fråga, det krävs ett rejält omtag och kommunen behöver på allvar visa sitt intresse och förståelse även för våra studenter. Dom kommer från hela landet och väljer Luleå som sin universitetsstad, men väljer bort oss när dom är klara, det måste ändå vara ett riktigt bottenbetyg för kommunens arbete.

Det är väldigt få kommuner som har lyxen att ha ett universitet hos sig och den potential som ett sådant ger till kommunen. Det är tydligt att Luleå kan göra betydligt bättre ifrån sig än vi gör idag.
Om fler studenter stannar kvar i Luleå skulle kommunen och näringslivet få lättare att hitta rätt kompetens och som bonus skulle skatteunderlaget stärkas, det är en otroligt viktig strategisk fråga för hela Luleå.

Thomas Söderström (L)
Gruppledare