Se alla

Luleå är nu i botten i företagsrankingen!

Onsdag 22 september 2021

Vi i Liberalerna trodde inte det var möjligt för Luleå att sjunka ytterligare i företagsrankningen men nu har Luleå kommun i praktiken tagit ”sista” platsen i Svensk näringslivs rankning, 260 av 290.

Det säger något om hur dåligt företagsklimatet hanterats och hanteras i Luleå kommun idag.

Liberalerna Luleå har lagt flera förslag på att vända detta men hittills vill kommunledningen inte riktigt lyssna.

Ett antal av dom förslag vi lagt hitills:

• Anta visionen om att “Luleå ska inom fem år placera sig i toppen av näringslivsrankingen” och utifrån detta skapa ett åtgärdsprogram tillsammans med näringslivet.

• Införa utmaningsrätt i Luleå kommun och ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer hur utmaningsrätten skall utformas.

• Starta upp en revision av vad kommunen gör som företagare skulle kunna göra istället. I denna revision ska näringslivet vara delaktig.

Vi agerade under corona med ett Coronapaket från Liberalerna som kommunstyrelsen röstade igenom. Bara det var väldigt märkligt att kommunen och kommunledningen inte själva agerade i den riktningen utan behövde förslag från oss för att göra något!

Ett stort problem i Luleå kommun är kommunikation, här behöver det göras betydligt mer där kommun och politiken dels behöver ha nära dialoger med näringslivet, men även ha en god kommunikation när kommunen utför myndighetsarbete. Kommunen behöver tänka långsiktigt.

Inom det politiska spannet ska man även komma ihåg att Moderaterna har ett aktivt budgetsamarbete med Socialdemokraterna vilket gör det mer märkligt att man inte ställt högt uppställda krav på näringslivspolitiken i Luleå. Enligt en intervju i Kuriren med Anders Josefsson (M) så sa han i samband med varför man ska samarbeta med (S) ”När vi också fick igenom våra två viktigaste vallöften, en satsning på ökad trygghet och förbättrat näringslivsklimat, blev valet enkelt.”

Var verkligen vallöftet att Luleå skulle tappa över 150 placeringar under en Moderatstyrd budget?

Detta är ett enormt bottenbetyg för dom två största partierna i Luleå, ja det är under all kritik!