Se alla

Interpellation om fältgruppens framtida arbete och kravprofilen för fältassistenter

Torsdag 12 december 2024

Interpellation om fältgruppens framtida arbete och kravprofilen för fältassistenter

Till Socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik

Liberalerna slår vakt om att vi måste få till en fungerande fältassistentsorgansation.
Sedan fältgruppen kom igång på riktigt strax innan skolavslutningen har vi noterat att fältgruppen har gjort ett fantastiskt jobb med relationsskapande aktiviteter.

Under våren, sommaren och hösten 2024 har vi i Liberalerna med egna ögon sett vilken skillnad fältgruppen gjort för ungdomarna i Luleå. Deras arbete, som sträcker sig från att bygga relationer i skolor och fritidsgårdar till att finnas ute på stan under riskkvällar som skolavslutningar och festivaler, har varit en ovärderlig insats för att skapa trygghet och förtroende.

Deras förmåga att skapa förtroende och bygga relationer med både ungdomar och vårdnadshavare har varit central för att förebygga riskbeteenden och fånga upp unga som annars riskerar att hamna utanför eller i svåra situationer. Ungdomarna har fått känna sig sedda, hörda och trygga.

Det relationsskapande arbetet fältgruppen bedrivit är inte bara viktigt här och nu – det är en investering i framtiden. Deras arbete har inte bara handlat om att hantera akuta situationer utan också om att bygga långsiktiga relationer. Det är dessa relationer som gör att ungdomarna vågar vända sig till vuxna när de behöver stöd. De har också visat på en förmåga att samverka med skolor, polis, fritidsgårdar och vårdnadshavare, något som är avgörande för att skapa en helhetssyn kring ungas välmående och trygghet.

Fältgruppens arbete har inte bara varit värdefullt för ungdomarna – det har också stärkt hela kommunen. Deras närvaro har skapat trygghet både bland ungdomar och vuxna, och de har varit en resurs som skolor, fritidsgårdar och andra verksamheter kunnat luta sig mot. Detta är exakt den typ av förebyggande arbete som vi i Liberalerna förespråkat, och det är också anledningen till att vi drev frågan om införa fältassistenter från första början.

Men nu känner vi att allt arbete som gjorts under 2024 är hotat och förgäves. Av den publicerade kravprofilen som finns tillgänglig på Arbetsförmedlingens hemsida framgår att fältassistenterna ska kombinera relationsskapande arbete med utredande uppgifter som traditionellt hör till myndighetens område;

Detta kan innebära visst utredningsarbete under sommarmånaderna eller att stärka och främja första linjens socialtjänst. Under perioder där vi har svårt att nå ungdomar kan du även behöva stärka upp andra delar av kommunens verksamheter…”

Detta tyder på att fältassistenterna förväntas agera som en resurs för myndighetsutövning snarare än att fokusera på sitt relationsskapande arbete. Denna blandning kommer enligt oss att totalt underminera fältarbetets grundläggande funktion: att bygga förtroende och skapa trygghet för ungdomarna. Ungdomarna har svårt att skapa förtroende för myndigheten inom socialförvaltningen och det är väldigt olyckligt att man valt att göra så här.

Så här i efterhand ser vi det möjligen som ett misstag att låta just socialförvaltningen handha fältassistenter, med tanke på hur förvaltningens starka fokus på myndighetssidan verkar dominera.

Liberalerna har förgäves försökt få ta del av fältgruppens slutrapport för att få klargjort hur arbetet gått till, men fått beskedet att den inte är färdigställd. Detta väcker frågor eftersom fältgruppen inte längre är operativ efter att två fältare lämnade sina tjänster i början av november. Varför dom har lämnat är också intressant eftersom uppdraget gällde till 2024-12-31.

Med tanke på den centrala roll som fältassistenter ska spela i kommunens förebyggande arbete är det avgörande att säkerställa att deras roll är tydlig. Det är också viktigt att de har ett stort mandat att arbeta där ungdomarnas behov finns. Därför är det extra viktigt att beslut om kravprofiler och organisationsstruktur bygger på erfarenheterna från pilotprojektet och inte baserat på eventuella andra utmaningar som finns inom socialförvaltningen såsom t.ex. avsaknad av socialsekreterare (som vi ställt frågor om i en annan interpellation).

Allt började med att vi ville se fältrapporten men nekades av fortfarande oklara anledningar. Slutrapporten från fältarna är vi väldigt intresserad av med tanke på att vi motionerat om just fältassistenter och varit drivande att få igång verksamheten. Det påstås att man fortfarande jobbar med slutrapporten men det vore i våra ögon tjänstefel från förvaltningen och socialdirektören att förändra något i en rapport som man faktiskt tillsett en egen projektgrupp för och som nu inte finns operativ eller ens kvar på sina tjänster.

Utifrån vad vi hittills fått till oss är vi oerhört kritiska till hanteringen av detta, att mörka fältrapporten i sig är djupt problematiskt och något vi överklagat till kammarätten av princip, det är inte så här vi skapar tillit mellan politik och förvaltningsledning. Rapportens innehåll är centralt för att utvärdera och dra lärdom av pilotprojektet och det ska kunna ske ocenurerat. Att den inte görs tillgänglig, trots att projektet avslutades för flera veckor sedan, försvårar en transparent diskussion och riskerar att underminera förtroendet för socialförvaltningens hantering.

Med tanke på den centrala roll som fältassistenter ska spela i kommunens förebyggande arbete är det avgörande att säkerställa att deras roll tydligt definieras och att mandatet att arbeta relationsskapande skyddas från att urholkas. Det är också viktigt att kravprofiler och organisationsstruktur grundar sig på erfarenheterna från pilotprojektet och att ungdomarnas behov alltid prioriteras framför organisatoriska utmaningar inom socialförvaltningen.

 

 

Utifrån detta vill jag ställa följande frågor:

  1. Hur säkerställer kommunen att fältassistenter kan bedriva sitt relationsskapande arbete utan att ungdomars förtroende skadas av att tjänsten nu även innefattar myndighetsutövning?
  2. Hur har förvaltningen analyserat riskerna med att blanda relationsskapande arbete och myndighetsuppdrag, och vad är grunden för beslutet att kombinera dessa roller?
  3. Vad är majoritetens (S, V och MP) syn på att kombinera fältgruppens relationsbyggande uppdrag med myndighetsutövning, och hur ser ni på riskerna för att förtroendet bland ungdomar undermineras?
  4. Vilka specifika lärdomar från pilotprojektet har legat till grund för den kravprofil och struktur som redan föreslagits för fältassistenterna?
  5. Hur har socialförvaltningen tagit tillvara på de erfarenheter och synpunkter som fältgruppen presenterat i sin rapportering?
  6. Hur planerar kommunen att använda fältgruppens slutrapport och dess rekommendationer i utvecklingen av den framtida organisationen?
  7. Hur förklarar socialförvaltningen att slutrapporten inte är färdigställd, trots att fältgruppen avslutade sitt arbete i slutet av oktober /början av november?
  8. Hur avser socialförvaltningen att hantera de svårigheter som redan finns i att rekrytera socionomer, särskilt när tjänsten nu innefattar en kravprofil som kan avskräcka potentiella sökande med annan relevant bakgrund?
  9. Hur kommer kommunen att skydda och vidareutveckla de relationer och samarbeten som fältgruppen byggt upp under pilotprojektet, särskilt när ingen av de ursprungliga fältarna, längre är kvar i sina roller?
  10. Vilka resurser och stöd kommer de nya fältassistenterna att få för att kunna utföra sitt arbete effektivt och enligt de behov som identifierats under pilotprojektet?
  11. Vad är socialnämndens långsiktiga plan för att stärka fältverksamheten och säkerställa att ungdomars behov sätts i första rummet utan att kompromissa med principerna för relationsskapande arbete?

 

//

2024-12-01

Thomas Söderström(L)