Se alla

Inför utmaningsrätt på kommunal verksamhet

Motion till kommunfullmäktige

Torsdag 26 augusti 2021

Luleå kommun ska vara en företagsvänlig kommun, där entreprenörer väljer att starta upp och driva företag. Svenskt Näringsliv gör årligen en rankning av företagsklimatet i kommunerna och 2020 hamnade Luleå kommun på plats 190. Det är den sämsta placeringen vi haft sedan mätningarna startade. Det är tydligt att det finns brister i företagsklimatet i Luleå och vi i Liberalerna anser att åtgärder nu

Under våren 2021 fick vi resultatet från svenskt näringsliv över vilket omdöme företagarna gett kommunen i företagsenkäten även där blev resultatet det lägsta som uppmäts.

Att låta företag utmana kommunal verksamhet, genom att införa utmaningsrätt, skulle förbättra företagsklimatet i Luleå kommun och samtidigt bidra till att utveckla den kommunala verksamheten. Just nu är det ca 25 av Sveriges 290 kommuner som antagit utmaningsrätten.

Kommuner som använder utmaningsrätten har utmanats 192 gånger, i genomsnitt 5 utmaningar, per kommun enligt en tidigare kartläggning från Svenskt Näringsliv.

En beskrivning av utmaningsrätten från Svenskt Näringsliv ser ut så här:

”Syftet med utmaningsrätten är att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, såväl kostnads- som kvalitetsmässigt. Den största vinsten är att anställda och företag kan bidra till att det uppkommer helt nya och bättre sätt att utföra kommunal verksamhet på.

Den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten. Det kan även finnas möjlighet att rikta ett önskemål till kommunen om att en del av kommunens verksamhet ska säljas.

Utmaningsrätten, eller utmanarrätten som den också kallas, avser att någon lämnar ett önskemål om att en del av den kommunala verksamheten ska upphandlas eller säljas. Vilka delar av kommunens verksamhet som går att utmana skiljer sig från kommun till kommun. Det är alltså upp till respektive kommun att välja vilka delar som omfattas, dock är det gemensamt för samtliga kommuner som infört utmaningsrätt att myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen med egen personal inte kan utmanas.”

Viktigt att poängtera är att om kommunen utmanas så ska kommunen utreda om det är tillåtet och lämpligt att upphandla just den specifika verksamheten. Kommunen kan då välja att anta utmaningen eller att avslå den. Även om en kommunal verksamhet upphandlas och drivs av ett privat företag så är kommunen fortfarande huvudman och har ansvar för verksamheten.
Det är med hjälp av skatteintäkter som kommunal verksamhet finansieras och vi ser det som grundläggande att de skattemedel som betalas in används på ett så effektivt sätt som möjligt.
Så länge som en verksamhet bedrivs på ett kostnadseffektivt sätt med god kvalitet är det oväsentligt om det är en privat aktör eller kommunen som utövar verksamheten.

Att införa utmaningsrätt är ett sätt att förbättra företagsklimatet i Luleå, eftersom företag kan bidra med nya idéer om hur kommunal verksamhet kan utföras på ett bättre och mer kostnadseffektivt sätt. Det skulle också visa näringslivet att Luleå kommun har en positiv inställning till företagande.

Med anledningen av detta föreslår Liberalerna att kommunfullmäktige beslutar att: 

  • Införa utmaningsrätt i Luleå kommun och ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer hur utmaningsrätten skall utformas.

Luleå 2021-08-16

Thomas Söderström (L)